Lördag med pepparkakhusbak.

I dag har vi gjort delarna till pepparkaksslottet som skall tillverkas närmare jul.












28/11 Morbror Folke 83 år, Karin K 75 år

Ett stort GRATTIS med många till Er båda.
Morbror lät glad och pigg när jag pratade med honom innan jag åkte till Karin för att uppvakta henne.
Ett lånat kort av kusin Virone.


Morbror i egen hög person.



Jag hämtade upp Agneta på väg in till Sala torg, där vi köpte en ljuvlig vit orkidé till Karin.


Karin med sin orkidé.



Karin med sin andra orkidé som Arnth förärat sin långa hustru, han sa att en lång hustru behöver en lång blomma, så sant, så sant.


Arnth i samspråk med en glad Agneta.



Det välfyllda kaffebordet
Karin med en skiva stollen.
Grannen och Arnth.



Karin, Inger och Lasse.
Karin med händerna fulla med gratulationer.
Den godaste stollen jag ätit den kommer från den bästa stollenbagaren i Tyskland.

Karin, Arnth, Agneta, Lasse och jag har jobbat på ursprungliga SALA MASKINFABRIK, mycket att prata om vill jag lova.

Karin uppvaktades också av tre äldre ladies, helt otroligt pigga damer 73, 76 och 83 åringar. Åttiotreåringen jobbar fortfarande och såg inte en dag äldre ut än 60år.
 Tidigare under veckan hade de uppvaktat en 90 åring i gänget, 25 pers i en tvåa, hade funkat bra. Krutgummor!

Agneta och jag förundrades.







Stress

Nu är det stressigt den 30/11 skall hantverken lämnas in.

Två sjalar har jag stickat





Har lyckats väva en matta.



Skall göra några tomtar, första klar.


Tjoho.

Boveteskalkudde.

Vi har grillat falukorv i dag, flickorna föredrar faktiskt den framför grillkorv.  Men de var kanske jättehungriga.



Tjejerna pysslade och stökade i gästrummet.
 Lydia kommer och vill att jag skall titta, de hade städat och bäddat så fint.
Lydia: du älskar ju din stenkudde så vi la den där du skall ligga.
Stenkudde = Boveteskalkudde.
Härligt.

Meja

Meja är en härlig unge måste jag säga.
I går år vi spagetti och köttfärssås. 

Jag hade även gjort vitkålsspagetti
 "jag tar och smakar på det ändå" tufft att smaka men tyvärr föredrog hon kungsörnens spagetti.

Lördag

I dag besökte G och jag morgongåvavittinge julmarknad. Många fina hantverk. Köpte en kaka, ägg och hjärtan. 


Så fin. 

Juvelorkide



Ludicia orkidéa blommar så skirt och fint.


Lunch

I tisdags träffades vi fyra pensionärer över lunch. 
Trevligt som vanligt, de lagar god mat på stadsträdgården fint salladsbord 79:-
Nästa gång vi ses skall vi äta julbord tillsammans med veteranklubben, 
Metso bjuder, tyvärr skall inte Birgith komma.

Farsdag

Erik firades stort på Farsdag med presenter, mat och tårta.

Lunch


Korv och bröd till barnen

Undrar vad de tittar på.

Flickorna garnerade tårtan.






Dop Aidan Bertil Hatton Jonsson



I lördags 9/11 var vi på barndop i S:t Eskils Kyrka i Haninge.
Christian och Caroline döpte sin yngste son.






Brunn torkade Aidans huvud.


Vi fick kaffe och tårta efter ceremonin.


Fantastisk tårta som Caroline bakat.














Tjugo barn var bjudna.













Aidan och Brynn




Christians och Carolines grannar. Så söt i sin frackskjort.



Stolt faster.


Ett stort grattis till födelsedagsbarnet Birgit 83 år.



Tack för att fick vick vara med, 
Det är alltid trevligt med dop.


Grattis till Hugo.

Det har varit en trevlig helg med barnbarn. Alexander var inte så hänsynsfull i natt förstås. Han skrek till några gånger och sedan bestämde han sig för att vara vaken mellan 03.00 och 05.40. Han var så snuvig och trött.
Han har ju lärt sig gå så han går och går hela tiden.
Några kort.


Jag vill inte sova.



Esther hade tappat en nonstop, ser gott ut.




Är nog lite trött ändå.






Törstig.




Esther hade hittat mitt garnnystan.



Esther vi brukar få ha tutte när vi badar.




Morfar lärde Esther ett trix.

Vi ses på onsdag igen. ❤️😘




Allhelgonadagen (i äldre tider även skrivet all helgona dag, i dagligt tal "allahelgona") är en dag som alltid infaller 1 november, till skillnad från alla helgons dag som i Sverige numera är benämningen på en rörlig helgdag förlagd till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

I dag sover Esther och Alexander här. Mor och far är på 40-årsfest.



The boy tycker det är bra att det finns en bil här.



Esther tog en tupplur på em.




Lördagsmys.






2013-11-02

Oj oj vad tiden går, det är en vecka i går sedan vi åkte från Bertils.
Vi åkte förbi kattbutiken i Valbo på vägen hem, Erik köpte Icedubskor.
Passade på att titta in till Ronnies också, man får passa på när man är ute och far.


Alexander for runt som ett jehu på sin bil, det gäller att inte stå i vägen.


 Jag och mina döttrar gjorde Stockholm lördag och söndag.


På väg till tåget.



Nu skall vi ha trevligt.




Hotellet i bakgrunden,  det ligger nära Centralstationen. 



Superfint.
Tackar Eva-Maria för att hon bokade rum till oss. Fantastisk frukostbuffé.




Väntar på lunch.










Det är bara Agneta som kan äta med pinnar.




Middag åt vi på en koreansk restaurang.













Evelina sur för att hon satt med ryggen mot prinsen.



Tag tre betala för två.



En påse godis.



Ismaskin. 



Härliga muffins.

Tack så hemskt mycket för den fina födelsedagspresenten, älskar er.

Skall försöka göra kimchi efter receptet som ni ser nedan, starkt och gott.

Arirang öppnade 1975 och var då Stockholm första koreanska restaurang. Det var Im Boo Mee Ja som bytte karriär från sjuksköterska till krögare.

– Mat betyder oerhört mycket för oss koreaner. Vi är nästan besatta. Och vi är kontrollfreaks, allt måste vara precis som vi själva vill att det ska smaka. Inga kompromisser. Kvaliteten på råvarorna är vi supernoga med, säger Byung-Soon och berättar att hon blir glad om hon hittar en mask i kålen för då vet hon att den inte är besprutad.

Koreas nationalrätt är kimchin, den fermenterade salladskålen.

– När mamma kom hit fanns det ingen salladskål så hon fick ta vitkål och det är absolut inte fel, kimchi kan man göra av många grönsaker. När vi var små var hela badkaret var fyllt av kål, berättar Byung-Hi.

Den rödgröna chilistarka salladen är inte bara god, den är också full av nyttiga bakterier. I Korea har de flesta slutat att göra egen kimchi på grund av att det tar sin lilla tid.

– Vi gör fortfarande vår egen och den är så god. Att laga kimchi är som meditation, säger Byung-Hi.

Kimchi

12 portioner som smårätt

2 kg salladskål

2 dl grovt havssalt

250 g färsk rättika

2 msk riven färsk ingefära

3 msk pressad vitlök

3 dl hackad purjolök

5 msk kodjokaro, koreanskt chilipulver

1 msk strösocker

1 msk fisksås

1. Halvera salladskålen på längden. Lägg kålen i lite vatten i en stor bunke, salta och lägg på ett lock. Placera en tyngd över så kålen hamnar i press. Låt stå en dag.

2. Skölj av kålen överflödigt salt. Skala och strimla rättikan fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in kålen. Se till att pastan fördelas ordentligt runt kålen och mellan bladen.

3. Rulla ihop de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med ett tättslutande lock. Låt stå i kylskåp 10 dagar före servering.

Tips: För att skynda på jäsningsprocessen och få kimchin klar lite fortare kan man låta den stå i rumstemperatur en dag innan man ställer in den i kylskåp. Det tar då 5–7 dagar innan den är klar.

Intressant 

Balansen av smaker och ingredienser är grunden för koreansk husmanskost där maten också ses som medicin. Olika rätter kan läka olika sjukdomar.



RSS 2.0