Semesterbilder från Avanäs


Dasstrappan klar

Knärör till kamin på plats

Poolparty

Vi hade poolparty i lördags 2009-06-27, hela familjen badade, åt, drack och var glada i hatten

.
Fakta om Örträskrosen
Jag köpte våran ros på Teg i Umeå.

Fakta om Örträskrosen

 

Örträskrosen är en kraftigt växande buskros med tydliga vresrosdrag. Växtsättet är kraftigt, tätt och brett med upprätta eller svagt bågböjda grenar. Den blir 2-2,5 meter hög och lika bred. Den skjuter rikligt med rotskott. Tätt taggig, med både borst-, nål- och raka taggar. Bladen liknar vresrosens, men är ljusare gröna, tunnare och inte lika läderartade. Blommorna är medelstora, fyllda och skålformade. Färgen är rosa till mörkt rosa och bleknar något. De sitter ensamma eller i fåblommiga klasar. Doften är medelstark och frisk. Blomningen inleds efter midsommar, och efter huvudfloret fortsätter busken att blomma med enstaka blommor ända fram till frosten. Den får talrika nypon, stora och klotrunda eller plattrunda, och är enligt uppgift utmärkta till nyponsoppa.
 

Observanta ögon hittade rosen


Örträskrosen växte ursprungligen i Viktor Örtelius trädgård i Örträsk. Han var en mångsidig man; skräddare, brevbärare, apoteksombud och trädgårdsälskare. Hans hus och trädgård finns inte kvar idag, utan jämnades med marken för ett vägbygge. Men innan dess hade bybon Irma Öhrmans observanta ögon hittat den speciella rosen, och räddat den till sin egen trädgård. Irma skötte om kyrkogårdsplanteringarna och "De tröttas park" i Örträsk, och hon såg till att rosen spreds till andra trädgårdar i byn.


Tack vare henne blev Örträskrosen också föremål för undersökningar av SLU på 90-talet. Det kan tänkas att Örträskrosen är en korsning mellan en vresros och kanelrosen, Rosa majalis. Men vidare undersökningar av rosens ursprung kommer att genomföras.


Örträskrosen finns under namnet Rosa sp 'Örträsk' och Rosa rugosa 'Örtelius'. Irma ansåg att rosen borde uppkallas efter Örtelius, så vi föredrar att använda det namnet.


Artikeln hämtad från - http://home.swipnet.se/icres/rosalapponica/ortrask.html

RSS 2.0